Undgå madspild

Ligesom vi gør på Madfabrikken, så kan du også selv gøre en del for at undgå madspild i dit køkken, og det er faktisk ikke særlig svært. Lidt omtanke når du laver mad, og når du står med resterne i køkkenet efter spisningen, er alt der skal til.

Du starter selvfølgelig med at overveje de mængder du køber ind, og dem du så reelt bruger når du går i gang med maden. Har jeg brug for 2 kilo kartofler, eller kan jeg nøjes med 1,5kg. Sådan et spørgsmål kan du stille dig selv mange gange når maden skal planlægges og laves. Får du sat de rette mængder på, så er du allerede langt i kampen mod madspild.

Skulle du alligevel stå med rester når I er færdige, så overvej om nogle af dem eventuelt kan bruges i maden den kommende dag. Her kan du jo både bruge kartofler, grøntsager (alt efter hvad det er selvfølgelig) og rester af kød. Så længe du opbevarer dine rester i køleskabet, så kan de fleste sagtens bruges dagen efter, som en del af en ny ret. Tænker du over at gemme, så smider du også mindre ud hvilket jo var meningen med øvelsen.

Når vi snakker om forberedelse og indkøb af de rette mængder, så er det ikke bare indkøbssedlen den pågældende dag, men en mulig madplan for hele ugen. Allerede ved planlægningen kan du nemlig forudse hvad der måske bliver rester af, som kan bruges til næste dags nye ret eller som frokost i mindre portioner dagen efter.

Madplan har desuden en anden fordel, nemlig at man ofte kan spare penge ved at købe lidt større ind og stadig være med til at mindske husstandens madspild.

Tænk for eksempel over disse ting ved planlægning og madlavning

Laver jeg altid for meget spaghetti, koger for mange ris eller kartofler og kunne du eventuelt gøre det anderledes for at spare på affaldet. Eller du kunne med vilje koge lidt flere kartofler, så der var til dagen efter.  Det samme kan sagtens gøres med ris og spaghetti, og ikke nok med at du sparer penge, du sparer også tid i køkkenet ved allerede at have noget af retten klar fra dagen før.

Er du slem til at øse for meget op på tallerkenen, så kunne du måske overveje mindre portioner, så du ikke ender med en rest på tallerkenen som ryger i skraldespanden, i stedet for at det kunne gemmes til dagen efter.

Hvad kan du for eksempel bruge din rester til

Rester af kogte kartofler, bulgur, pasta og ris

 • Kan bruges i en salat, der er næsten ingen grænser for fantasien når der skal mixes en salat 
 • Kan bruges som fyld i grøntsagssuppe, æggekage eller madtærte
 • Moste kartofler kan tilsættes brøddej eller blive til kartoffelklatkager, brasede kartofter eller måske en kold kartoffelsalat

Rester af brød

 • Rugbrød kan rives til ymerdrys
 • Fuldkornshvedebrød i tern kan ristes og bruges som tilbehør, fx croutoner i salat eller supper

Rester af tilberedt kød

 • Rest af fx kødsovs kan bruges til pizza, lasagne, pitabrød og tortillas
 • Rester af fx fjerkræ eller steg kan bruges på pålæg (de fleste vil mene at hjemmelavet pålæg som skiver af en steg er langt bedre end det pålæg du køber i supermarkedet) eller i biksemad, æggekage eller madtærter

Rester af tilberedt fisk

 • Fiskefrikadeller og fileter kan bruges som pålæg
 • Kan bruges som fyld i salat/pastasalat

Rester af ost 

 • Rester af skæreost kan rives, fryses og bruges senere på pizza eller i bechamelsovs

Rester af grøntsager

 • Kan fx hakkes eller blendes og bruges i fx suppe, sovs og fars – også stokkene fra broccoli og blomkål. Faktisk er stokkene ret smagfulde, og det er synd at ikke flere bruger dem. Revne  gulerødder er rigtig gode i en gang millionbøf for at drøje på kødforbruget, og selv børnene vil ikke opdage at det ikke er kød når retten er lavet
 • Kan bruges i fx æggekage/omelet
 • Revne grøntsager eller grøntsagsmos kan bruges i brøddej

Rester af frugt

 • Blendes til smoothie

Koges til marmelade, chutney og lignende

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på pinterest
Del på email
Del på print

Hos Madfabrikken klarer vi mange forskellige cateringopgaver, firmaordninger, møder og events, skolemad, madpakker, pensionistmad, studentergilde og meget andet. 

Kontakt os

Fynsvej 60 B
5500 Middelfart
CVR: 38454471

31 20 23 55

info@mad-fabrikken.dk

Ansvarlighed

Vi gør flere ting for at mindske vores madspild. Bl.a. er vi med i REFOOD, hvor vores madaffald bliver afhentet og genanvendt andetsteds.

Madfabrikken er naturligvis også at finde i Too Good To Go appen, som er verdens største markedsplads for overskudsmad. 

Her kan du indimellem finde nogle rigtig gode priser på vores overskudsmad, og samtidigt er vi sammen med til at spare planeten for unødig affald. Det er da win-win for os alle!

Add to cart